2 thoughts on “Olga Scheinpflugová, Karel Čapek

  1. shinichi Post author

    Karel Čapek živý jako nikdo z nás ve vzpomínkách Olgy Scheinpflugové

    https://www.citarny.cz/knihy-lide/o-knihach-a-lidech/spisovatele-knihy/scheinpflugova-karel-capek-zivy-jako-nikdo-z-nas

    Olga SCHEINPFLUGOVÁ (1902-1968), česká herečka, spisovatelka a básnířka, manželka Karla Čapka. Od roku 1929 členka Národního divadla, hrála i v několika filmech. Autorka divadelních her a próz, z nichž nejslavnější je Český román (1946), který dlouhou dobu nahrazoval monografii Karla Čapka (1890-1938).

    Vzpomínková kniha Živý jako nikdo z nás obsahuje novinové články, statě i recenze, v nichž Olga Scheinpflugová vzpomíná na Karla Čapka i jeho dílo a s neobyčejnou vnímavostí vykresluje jedinečného spisovatele jako člověka i umělce. Z výstižných postřehů a zajímavých podrobností z každodenního života a politických zápasů sestavuje plastický a živý portrét, který čtenáři přiblíží osobnost Karla Čapka jako žádná jiná biografie.

    Začněme nejdříve tím, čím byl Karel Čapek po celý svůj život: studentem, věčně hledajícím a studujícím člověkem. Nebylo literatury od černošských pohádek až po moderní dobu, kterou by byl nečetl, a nebylo vědy, která by ho nebyla zaujala a které by, jak říkal, spisovatel nepotřeboval znát. Studoval chemii a fyziku, historii a přírodní vědy, sháněl brožury o nových objevech medicíny, byl nadšen biologií. Jeho vezdejším královstvím byly duch a příroda, člověk a všechno živoucí.
    Postupoval systematicky ve všech oborech a látkách, které ho zajímaly, učil se trpělivě poznávat a třídit, odlišovat a hodnotit. A přitom nelze říci, že by byl knihomolem, neboť toto studium jej naplňovalo stejně vitální radostí jako přesazování květin nebo cestování.

    Scheinpflugová měla dar svá svědectví slovy zachytit. Po celý život psala verše, povídky, romány i hry, byla literée… Jejímu literárnímu talentu vděčíme za to, že vzpomínková vyprávění, ne snad jen čapkovská, uměla podávat velmi živě a plasticky.
    Za zvlášť pozoruhodný považuji záznam mnoha Čapkových výroků, které nejsou snad jen vypůjčeny z korespondence nebo z jeho publicistiky. Svědek menší intelektuální úrovně by nebyl schopen takto zásadní obraz podat, spíše by si všímal různých konkrét, okamžiků, příhod, příběhů, které mu utkvěly.
    Všechna ta svědectví jsou také psána s velkou láskou a úctou, aniž by k tomu autorka potřebovala silných slov.

    Reply
  2. shinichi Post author

    カレル・チャペック
    ウィキペディア
    https://ja.wikipedia.org/wiki/カレル・チャペック

    カレル・チャペック(1890年 – 1938年)は、チェコの作家、劇作家、ジャーナリスト、園芸家。兄は、ナチス・ドイツの強制収容所で死んだ画家・作家のヨゼフ・チャペック。

    1920年に知り合ったオルガ・シャインプフルゴヴァ(1902年-1968年)と1936年に結婚。

    1938年、嵐で荒れた庭の手入れをしたことが原因で風邪をひき、肺炎により死亡。

    ロボットという言葉を生み出したことに少々苦い思いを抱いていたようで、「歯車、光電池、その他諸々の怪しげな機械の部品を体内に詰め込んだブリキ人形を、世界に送り出すつもりは作者にはなかった」と述べている。

    1939年、ナチス・ドイツがプラハを占領する。チャペックの死を知らないゲシュタポがチャペック邸を襲撃、踏み込んで来た一同に、オルガは夫カレルが4ヶ月前に没したことを、皮肉を込めて伝えたという。

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *